Mar 1, 2020

Курс "Культурна географія: люди, простори, місця, ландшафти"

Курс “Культурна географія: люди, простори, місця, ландшафти”, кафедра культурології, Український католицький університет, весняний семестр, 2020 рік, 24 студенти/ки.

Курс розроблений на основі кращих навчальних курсів культурної географії університетів США та Канади,і адаптований до контексту колишніх соціалістичних країн, зокрема України. Культурна географія є одним із найдинамічніших напрямків географії людини (human geography) в англомовній географії останніх 20 років, що пов’язано з “культурним поворотом” (cultural turn) та “просторовим поворотом” (spatial turn) у соціальних та гуманітарних науках у кін 1980-х років.

Курс розроблений таким чином, що у ньому розглядаються традиційні підходи та теми у культурній географії та нові з посиланням на критичну соціальну теорію (фемінізм, неомаркзизм, постструктуралізм та інші). Ключовими поняттями курсу є ідентичність, влада/сила (power), нерівність, справедливість (justice), ідеологія, клас, раса, етнічність, нація, гендер, значення, медіа, репрезентація, цінності, глобалізація, споживання, тощо. Географія як рідкісна дисципліна, що знаходиться на межі природничих, соціальних та гуманітарних наук, дає унікальний погляд на суспільні явища, розглядаючи їх у просторовому взаємозв’язку з увагою до місць та ландшафтів на багатомасштабних рівнях.



Особливістю курсу: 


  • Поєднання досягнень традиційної та так званої “нової” культурної географії. 
  • Мультимасштабний підхід та наголос на просторових взаємозв’язках (масштаб – світ, Європа, Україна, місцевість)з застосуванням “педагогіки місця” – place-based education – використання прикладів із місцевого оточення та контексту. 
  • Присутність теоретичної і практичної складової через увесь курс. Заняття базуються на теоретичних досягненнях та прикладах західної географії, а також на місцевих прикладах та проблемах із посиланням на вітчизняних дослідників. 
Теми:

1. Культурна географія: люди, простори, місця, ландшафти (вступна лекція)

2. Ключові теми, імена та ідеї у географії та культурній географії

3. Еволюція підходів у культурній географії та у соціальних і гуманітарних науках

4. Культура i/vs. Природа

5. Дифузія культур, культурні регіони

6. Колоніальна і постколоніальна географія

7. Культурні ландшафти-краєвиди

8. Політика та семіотика ландшафту

9. Місця, ландшафти, туризм і споживання

10. Географія Інших - культурні права і соціальна справедливість

Силлабус

https://drive.google.com/file/d/1r_efI4p4pECXmcVlIyIIUcUX5gLlDDWr/view?usp=sharing