Dec 1, 2016

По дорозі в університет



По дорозі в університет (тією, що довша і цікавіша). Кампус SIUE, що за площею в п'ятірці найбільших в Штатах, знаходиться декілька кілометрів від містечка Едвардсвіль. Це кампус контрастів, як і вся Америка, як би це банально не звучало, нагадуючи радянські підручники з географії про капіталістичні країни, тільки тут контраст між автомобільною культурою та природою з додатком юридичних обмежень.

Кампус має свою двополосну кільцеву дорогу, а здоровезні автостоянки, які добре видно на Гугл Ерс, займають площу в декілька разів більшу ніж самі будівлі університету. Збудовані у 60-х роках корпуси є застарілі не за станом, а плануванням. MUC, центр студентського життя, спроектований за принципом супермаркету з фокусом всередину, а не на зовні. Інтер'єр інших будівель не контактує з чудовим ландшафтом з озером і лісом, бо більшість вікон нагадують ті, що у бункерах. Університет планує реновацію - зорієнтувати увагу з середини на ландшафт ззовні та ліквідувати паркінги між корпусами, лишивши зовнішні. Багато з університетів в Америці з подібною проблемою вже це зробили раніше. Озеро декоративне - плавати по ньому заборонено, а балкони i тераси в університеті закриті. Ось це смішне відео з 80-х показує яким кампус був живіший завдяки озеру https://www.youtube.com/watch?v=rzwGScmaof8.

Але жвавість кампусу ніяк не зв'язана зі станом справ в університеті, який is growing (росте) і цього року сюди поступила третя рекордна кількість студентів. Недавно був збудований новий корпус факультету інженерії і Центр Успішності Студентів, що є прикладами нових тенденцій в архітектурі, а Spiritual Center є унікальною спорудою за формою та змістом.

Тут в околицях багато велодоріжок зроблених на місці колишніх індустріальних залізничних колій, які занепали у 70-х роках після реструктуризації економіки. Тому вони більше рекреаційні, ніж функціональні - добиратись до розкиданих магазинів і ресторанів американської сабурбії не зручно.

Проте, якщо знати дороги і стежки до університету, паркінги і сабурбія компенсуються ось такими краєвидами.